Thursday, January 6, 2011

Siapakah Diri Kita Sebenarnya

Dalam sehari korang hidup atas muka bumi ni, agaknya berapa banyak sms yang korang hantar kat kawan²? Berapa kali korang call makwe pakwe korang pulak? Pastinya tak terkira banyaknya kan. Tapi adakah korang semua bermuhasabah diri sekurang²nya sekali sebelum tido??

Muhasabah diri dengan maksud yang lain korang mengenal kelemahan diri korang, ingat ape kesilapan yang korang dah buat sepanjang hari tu sama ada korang sedar atau tak sedar. Kemudian memperbaiki diri kearah yang lebih baik lagi untuk hari mendatang.

Mari kita mengenal diri dengan lebih dekat lagi dengan mengetahui siapakah diri kita dalam hidup yang singkat ni. Siapakah korang semua di antara banyak² kriteria manusia yang dinyatakan dibawah?

Siapakah orang yang sibuk? Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s


Siapakah orang yang manis senyumanya? Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.


Siapakah orang yang kaya? Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi? Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...


Siapakah orang yang paling cantik? Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya....


Siapakah orang yang mempunyai akal? Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar artikel² kerohanian & keagamaan, malah dia tidak menyampaikan pula pada org lain. 


Dah tahu ke korang tergolong dalam kategori manusia yang macam mana? Cume korang aje yang tahu & korang aje yang mampu mengubah diri korang sendiri. Bukan aku, bukan blog aku. Kalau yang korang rasa diri masih belum cukup baik, sama² lah kita berubah kepada yang lebih baik lagi.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

No comments:

Post a Comment

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D