Sunday, February 16, 2020

Bila Suami Tiba-Tiba Terlantar Sakit Stroke...

Aku pernah merasa hidup sangat sempurna.

Punya suami untuk berlindung dan berharap.
Punya keluarga kedua belah yang rapat dan berkasih sayang.

Aku punya kerjaya dan pendapatan tetap, yang bila hujung bulan pun bakinya masih banyak. Kerana itu aku tidak pernah peduli bagaimana suami mengatur keluarga kami.

Tidak pernah ambil tahu perkara lain kecuali rumahtangga dan anak-anak. Yang aku tahu semua benda beres.

Kereta beres.
Makan minum beres.
Program hujung minggu beres.

Di sini silapnya aku, kesilapan terbesar dalam hidupku.

Iaitu meletakkan pengharapan pada manusia.




Disaat suami tidak sedarkan diri, hari pertama aku tak tentu arah. Minggu pertama aku mula gelabah,

Mahu telefon siapa?
Mahu cari siapa untuk minta pertolongan?
Orang yang tidak pernah berkata "tidak boleh" telefonnya di tangan aku. Dia disana terbaring tanpa sedar.

Biasa bagi aku tinggal pesan yang panjang lebar, mahu itu ini, begitu begini menurut kemahuanku. Dan aku hanya mahu jawapan "OK", sepatah yang bermaksud aku tak perlu fikir lagi apa-apa.

Aku mula terasa dunia membelakangi aku, manusia-manusia yang aku harapkan rupanya tidak semua boleh diharapkan. Aku kehilangan sokongan paling besar, saat itu tanggungjawab 100% di atas kepala ku, hingga lah ke saat ini.

Selepas stroke suamiku hilang pekerjaan yang dia dedikasikan 90% dari hidupnya. Makan, mandi, tidur pun kadang kat kedai sampai cuti pun kami anak beranak duduk di kedai. Hilang pendapatan, hilang upaya dan hilang juga sebahagian dari orang-orang terdekatnya.

Orang kata bila kita susah, hanya yang benar-benar ikhlas akan mendekat. Dan itu adalah BENAR.

Pernah Saiful ambil insurans, lepas itu bila tahu tentang takaful dia tamatkan insurannya. Belum sempat ambil takaful, dia kena stroke.

Maka cabaran kami adalah bermula dari hidup dan akaun yang kosong. Yang ada adalah hutang-piutang. Saiful tiada pampasan walaupun sesen, mujur KWSP dapat dikeluarkan buat bayar hutangnya. Dan di saat pencen ilat Perkesonya lulus aku manusia paling bahagia, RM600 sebulan terasa sangat besar kerana ia juga adalah harga sekotak besar lampin pakai buang yang terpaksa dibeli setiap bulan.

Apabila diambil balik semua yang pernah ada aku sangat kecewa. Kecewa yang menyebabkan aku menangis terlalu banyak dan tidak tidur berhari-hari. Aku sangat yakin aku sudah berada di ambang kemurungan. Bayangan mahu mati bermain-main setiap masa. Namun ia juga pengalaman dan pengajaran mahal.

Namun yang paling benar adalah segala titik pengharapan hanyalah pada tuhan. Apabila dibuangkan harapan pada manusia baru lah hidup lebih tenang. Aku dibantu dengan minyak terapi untuk memaafkan diri aku yang lalai dulu, membuang pergantungan pada orang tertentu barulah jiwa aku tenang. Baru lah boleh fokus pada rawatan suami.

1. Jangan mengharapkan majikan akan bantu, urus sendiri segala urusan rasmi. Bukan dia yang susah, jadi dia tak rasa. Setakat hilang seorang pekerja esoknya dia dah jumpa pengganti. Jadi 'move on', tak guna mengharap orang nak tolong kita.

2. Gunakan Internet untuk mendapatkan nombor telefon pejabat-pejabat rasmi, laman rasmi di Facebook juga sangat membantu. Pastikan telefon sendiri atau hadir sendiri untuk maklumat yang lebih tepat, tak perlu buat kerja banyak kali atau memesan-mesan pada orang lain.

3. Buat rombakan besar-besaran pada pola perbelanjaan, jual apa yang tidak di perlukan untuk menambah aliran wang. Tukar kereta yang lebih menjimatkan. Wang diperlukan untuk kos rawatan dan jagaan yang lebih mustahak. Kalau mampu buat kerja sampingan untuk memastikan kita ada wang untuk beli makanan selain perbelanjaan rumah.

4. Elakkan dan putuskan hubungan dengan manusia yang toksik. Bagi aku ini adalah sangat penting untuk menjaga mental , ini bukan bermaksud cari gaduh atau memutuskan silaturahim. Cuma kalau orang begini datang cari, kita perlu bersedia untuk 'masuk telinga kanan, keluar telinga kiri'. Jangan biar perkara negatif mengganggu mental, tahan lidah dan mulut dari menjawab dengan cara banyakkan senyum dan mengangguk sahaja.

5. Ini perkara yang aku sedar selepas bersama-sama rakan senasib yang suami mereka stroke. Takaful dan hibah sangat-sangat penting. Ada orang yang mentua dan ipar duainya dari neraka, yang mahu tuntut semua rumah dan harta suami sedangkan suami masih ada isteri dan anak-anak apatah lagi nak tolong sara jauh sekali. Duit pampasan sangat penting untuk mula kan hidup balik.

Ingat walaupun duit bukan segala-galanya, tapi segalanya perlukan duit. Duit boleh menjadikan manusia mulia, namun duit juga jadi punca sehina-hina manusia. Jadi kita pilih lah yang sederhana , cukup untuk hidup selesa dengan keluarga pun dah okay. Disebalik ujian itu ada rahmat yang tak tersangka-sangka.

Panjangnya?

Coretan : Jiha Shuib

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Wednesday, February 12, 2020

Tindakan Apabila Berlaku Kecuaian Perubatan

Tahukah anda apa yang perlu dilakukan dalam situasi kecuaian perubatan?

Jika pegawai perubatan anda atau keluarga terdekat anda cuai dalam menjalankan tugas mereka dan mendatangkan kecederaan atau kerugian kepada anda atau keluarga terdekat, anda boleh mengambil tindakan atas kecuaian mereka.

Terdapat 4 elemen yang harus dipenuhi jika anda ingin menyaman kecuaian pegawai/pusat perubatan yang merawat anda.

1) Tanggungjawab menjaga
Contoh Dr Mahmud dan Suraya mempunyai hubungan doktor-pesakit, jadi Dr Mahmud mempunyai tanggungjawab menjaga dan merawat Suraya.

2) Pelanggaran penjagaan standard 
Jika Dr Mahmud sebagai seorang doktor tidak menjalankan tugas seperti standard seorang pegawai perubatan, Dr Mahmud boleh dipertanggungjawabkan. 

Contoh, semasa pembedahan Dr Mahmud secara tidak sengaja cuai dan meninggalkan surgery gauze di dalam abdomen Suraya.



3) Pelanggaran penjagaan tugas
Dr Mahmud mempunyai tanggungjawab dari sudut undang-undang untuk tidak mencederakan sesiapa sepanjang menjalankan tugas sebagai seorang doktor. Tetapi, memandangkan beliau cuai, Dr Mahmud dan Hospital ABC yang merawat Suraya boleh disaman.

4) Kecuaian menyebabkan kerosakan
Contoh, Suraya demam panas selama dua minggu selepas pembedahan dan rawatan lanjut menunjukkan terdapat gauze di dalam abdomen Suraya. 

Kerana rawatan yang berterusan menyebabkan Suraya harus menanggung kos perubatan yang berlebihan. Kos rawatan ini tidak perlu jika Dr Mahmud tidak cuai.


Di sini, Dr Mahmud telah berlaku cuai dalam memberi rawatan kepada Suraya dan Dr Mahmud serta Hospital ABC boleh disaman akibat kecuaian beliau.

Tapi sebelum anda menyaman pegawai perubatan yang cuai, anda harus mendapatkan laporan perubatan, rekod perubatan serta gambar atau apa sahaja yang penting sebagai bukti kecuaian. 

Kemudian, rekod dan laporan ini dihantar ke expert dalam bidang perubatan untuk mengesahkan memang terdapat kecuaian. Jika terdapat kecuaian, anda boleh mendapatkan khidmat peguam untuk menuntut ganti rugi. Antara ganti rugi yang boleh dituntut ada kos-kos perubatan, atau jika kecederaan akibat kecuaian adalah kekal, anda boleh menuntut ganti rugi untuk pendapatan masa hadapan.

Jika pusat perubatan enggan memberikan rekod/laporan perubatan, jangan risau, anda mempunyai hak di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA 2010) untuk menuntut laporan/rekod perubatan tersebut.

Anda harus ingat, tindakan undang-undang harus dilakukan dalam masa 6 tahun selepas anda melaporkan kecuaian berlaku. Dan 3 tahun untuk hospital kerajaan

Contoh, Suraya melaporkan kecuaian ini pada 2 Februari 2020, maka Suraya mempunyai tempoh sehingga 2 Februari 2026 untuk menyaman Dr Mahmud dan Hospital ABC kerana kecuaian itu. Jika Suraya menyaman Dr Mahmud dan Hospital ABC pada 3 Februari 2026, Suraya sudah kehilangan hak untuk menyaman mereka. Kebiasaanya, pihak mahkamah juga tidak akan melayan permohonan saman tersebut.

Tulisan: Hafidzah Hassan
Dipetik dari posting: 
NHA advocates & solicitors

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Kekayaan Tanpa Makna

Kekayaan Tanpa Makna



Gambar yang dikongsi oleh pengguna Facebook, Mageswaran Spotomoni ini diambil di Hospital daerah Harbin di China. Pesakit kanser yang membawa beg penuh berisi wang meminta doktor untuk menyelamatkan nyawanya dan dia mempunyai banyak wang untuk membayarnya.

Tetapi doktor mengatakan dia tidak boleh melakukan apa-apa kerana kansernya berada di peringkat akhir.

Dia sangat marah dan begitu kecewa lantas melemparkan wang ke seluruh koridor hospital itu sambil berteriak

 "Apa gunanya memiliki wang?"

Wang tidak boleh membeli kesihatan, wang tidak boleh membeli masa, wang juga tidak boleh membeli kehidupan.

Kisah ini masuk akal untuk difikirkan sebagai pengajaran. Kita masih diberi kesempatan untuk mengekalkan kesihatan yang baik sementara kita mempunyai masa dan wang.

Mesej penting yang boleh dikutip dari cerita ini menunjukkan bahawa kesihatan adalah kekayaan yang sebenar. Sihat lebih penting berbanding menjadi kaya !

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Sunday, February 9, 2020

Senarai Penyakit Kritikal Di Bawah Pelan Zurich Takaful

Terdapat 2 jenis rider coverage penyakit kritikal Zurich Takaful.

Satu rider cover 36 senarai penyakit kritikal, dan
Satu rider cover 50 senarai penyakit kritikal.

Rujuk polisi masing-masing untuk semak sama ada cover 36 atau 50 penyakit kritikal.




Senarai 36 Penyakit Kritikal Zurich Takaful

1. Alzheimer's Disease/Severe Dementia

2. Angioplasty and Other Invasive Treatments for Coronary Artery Disease

3. Bacterial Meningtis - Resulting in Permanent Inability to Perform Activities of Daily Living

4. Benign Brain Tumor - of Specified Severity

5. Blindness - Permanent and Irreversible

6. Brain Surgery

7. Cancer - of Specified Severity and does not Cover Very Early Cancers

8. Cardiomyopathy - of Specified Severity

9. Chronic Aplastic Anaemia - Resulting in Permanent Bone Marrow Failure

10. Coma - Resulting in Permanent Neurological Deficit with Persisting Clinical Symptoms

11. Coronary Artery By-Pass Surgery

12. Deafness - Permanent and irreversible

13. Encephalitis - Resulting in Permanent Inability to Perform Activities of Daily Living

14. End-Stage Liver Failure

15. End-Stage Lung Disease

16. Full-Blown AIDS

17. Fulminant Viral Hepatitis

18. Heart Attack - of Specified Severity

19. Heart Valve Surgery

20. HIV Infection Due to Blood Transfusion

21. Kidney Failure - Requiring Dialysis or Kidney Transplant

22. Loss of Independent Existence

23. Loss of Speech

24. Major Head Trauma - Resulting in Permanent Inability to Perform Activities of Daily Living

25. Major Organ/Bone Marrow Transplant

26. Motor Neurone Disease - Permanent Neurological Deficit with Persisting Clinical Symptoms

27. Multiple Sclerosis

28. Muscular Dystrophy

29. Paralysis of Limbs

30. Parkinson's Disease - Resulting in Permanent Inability to Perform Activities of Daily Living

31. Systemic Lupus Erythematosus with Severe Kidney Complications

32. Serious Coronary Artery Disease

33. Primary Pulmonary Arterial Hypertension - of Specified Severity

34. Stroke - Resulting in Permananent Neurological Deficit with Persisting Clinical Symptoms

35. Surgery of Aorta

36. Third Degree Burns - of Specified Severity


Senarai 50 Penyakit Kritikal Zurich Takaful

1. Alzheimer's Disease/Severe Dementia

2. Apallic Syndrome

3. Bacterial Meningitis – Resulting in permanent inability to perform activities of daily living

4. Benign Brain Tumour – of specified severity

5. Blindness - Permanent and Irreversible

6. Brain Surgery

7. Cancer - of specified severity and does not cover very early cancers

8. Cardiomyopathy - of specified severity

9. Chronic Aplastic Anemia – resulting in permanen bone marrow failure

10. Chronic Autoimmune Hepatitis

11. Chronic Relapsing Pancreatitis

12. Coma – resulting in permanent neurological deficit with persisting clinical symptoms

13. Coronary Artery By-Pass Surgery

14. Creutzfeldt-Jakob Disease 

15. Crohn's Diseases with Fistula

16. Deafness - Permanent and Irreversible

17. Elephantiasis

18. Encephalitis – resulting in permanent inability to perform activities of daily living

19. End-Stage Liver Failure

20. End-Stage Lung Disease

21. Full-blown AIDS 

22. Fulminant Viral Hepatitis

23. Heart Attack - of specified severity

24. Heart Valve Surgery 

25. HIV Infection Due To Blood Transfusion

26. Infective Endocarditis

27. Kidney Failure - requiring dialysis or kidney transplant

28. Loss of Independent Existence

29. Loss of Speech

30. Major Head Trauma

31. Major Organ / Bone Marrow Transplant

32. Medullary Cystic Disease

33. Motor Neuron Disease – permanent neurological deficit with persisting clinical symptoms 

34. Multiple Sclerosis 

35. Muscular Dystrophy

36. Myasthenia Gravis

37. Occupationally Acquired Human Immunodeficiency Virus (HIV) Infection

38. Paralysis of limbs

39. Parkinson's Disease - resulting in permanent inability to perform activities of daily living

40. Pheochromocytoma

41. Poliomyelitis 

42. Primary Pulmonary Arterial Hypertension of specified severity

43. Progressive Scleroderma

44. Serious Coronary Artery Disease

45. Stroke - resulting in permanent neurological deficit with persisting clinical symptoms

46. Surgery to Aorta

47. Systemic Lupus Erythematosus with Severe Kidney Complications

48. Terminal Illness

49. Third Degree Burns - of specified severity

50. Ulcerative Colitis with Total Colectomy

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Wednesday, January 29, 2020

Diet Pemakanan Untuk Pesakit Gout

Bagi mereka yang menghidap penyakit gout, masalah asid urik tinggi, makanan ini perlu dielakkan. Boleh rujuk kepada info grafik Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah. Diet Rendah Purine;


About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Idea Resume Kreatif

Bagi mereka yang masih mencari pekerjaan, pastinya sendiri kena update resume untuk bersaing dengan candidate lain. 

Nah, abg share idea resume kreatif yang boleh korang sendiri gunakan untuk 'present' diri atas sehelai kertas. 

Selain daripada kreatif, bentuk resume begini takde la plain sangat untuk interviewer tengok. At least candidate boleh highlight something EXTRA Ordinary.




About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Cara Buat Aduan Kesalahan Trafik Ke JPJ


Kalau korang ada merakam sama ada melalui handphone atau dash cam, kesalahan trafik tak kira la langgar lampu merah ke, memotong double line, guna lorong kecemasan atau sebagainya, korang boleh buat aduan melalui Whatsapp ke hotline JPJ.


Nyatakan butiran kesalahan beserta bukti gambar/video melalui nombor wasap di atas ni.
  • Laporan Ringkas aduan
  • Tarikh/masa
  • Tempat kejadian
  • Jenis Kenderaan
  • Nombor pendaftaran kenderaan
  • Video/Gambar
Adu, jangan tak adu. Biar sikap pemandu kat Malaysia ni berubah sikit. Ramai duk pentingkan diri sendiri sebab enforcement kurang.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Tuesday, January 28, 2020

Redeem Point Kad TNG PlusMiles

Abg nak share pada yang guna kad Touch n Go, kad keluaran PlusMiles, korang boleh redeem point dekat Kaunter Customer Service yang ada dekat plaza tol terpilih.


Setiap kali kad Touch n Go PlusMiles ni kita guna kat lebuhraya kendalian PLUS, kita akan dapat point secara automatik. Dan point tersebut boleh redeem sebagai kredit masuk ke dalam kad kita. Untuk redeem point masuk kad, kena tebus di kaunter Customer Service dekat plaza tol yang terpilih.


Dapat la abg redeem kredit Touch n Go RM 20 hari tu. Jadilah boleh guna sehari keluar masuk tol kat KL ni dah habis. Huhuhu.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Tuntutan Kematian Takaful Warga Emas

Kawan abg. Juga klien abg
Ambil pelan takaful warga emas untuk arwah mak beliau.

Mak meninggal 19.12.2019 😢
Abg submit claim 31.12.2019
Semalam 16.01.2020 Zurich Takaful notify claim approve direct masuk bank. Hanya ambil 16 hari proses termasuk hari cuti.



Apa nak buat dengan duit claim takaful tu,abg dah suggest kat beliau.

1. Daftarkan upah haji (badal) untuk arwah mak untuk this coming musim haji.

2. Bayar fidyah puasa atau apa-apa yang masih tertunggak.

3. Bawak ayah yang masih hidup pergi umrah berdua.

Cantik tak suggestion abg ? 🥰

Apa pun terpulang pada penerima claim untuk guna macam mana.

Jom siapa-siapa nak daftar Takaful Warga Emas untuk parents.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Monday, January 27, 2020

Skim Takaful Emas - MyAngkasa Emas Medicare

Mobile compatible

SKIM TAKAFUL MyAngkasa Emas Medicare
Skim Melindungi Penyakit Tanpa Pemeriksaan Individu



BERITA BAIK !

MyAngkasa Emas Medicare menyediakan pelan perlindungan khas buat pelanggan yang sudah mempunyai rekod penyakit.





MyAngkasa menyediakan TIGA (3) Manfaat dalam SATU pelan;

3 in 1 Benefit
1. Manfaat Kad Perubatan
2. Manfaat Perlindungan Hayat & Kemalangan
3. Manfaat Rawatan Klinik GP (General Practioner)



Ciri-ciri Skim Takaful Emas;

1. Boleh disertai oleh semua, kemasukan dari umur 30 hari - 69 tahun. Perlindungan sehingga umur 80 tahun.

2. Tempoh menunggu bagi perlindungan berkuatkuasa (waiting period) skim;

i. Kemalangan - Immediate cover
ii. Penyakit baru - 30 hari
iii. Penyakit sedia ada - 6 bulan

Tempoh menunggu di atas terpakai untuk semua keadaan tuntutan (meninggal/hospital/klinik).

3. Skim ini adalah program berkelompok.

4. Skim ini menawarkan caruman berpatutan, secara mode tahunan sahaja.



Kelebihan Skim Takaful Emas Ini;


1. Cover penyakit sedia ada iaitu menerima kemasukan peserta yang telah mempunyai rekod kesihatan. Tidak perlu jalani pemeriksaan kesihatan, hanya perlu declare sepenuhnya rekod kesihatan.

2. Caruman berpatutan. Caruman tahunan RM 1,980 (jika dihitung secara bulanan hanya RM 165) untuk semua umur dan kelas pekerjaan.

3. Ada 3 manfaat dalam 1 pelan. Boleh guna di hospital panel dan klinik panel.

4. Pelan perlindungan perubatan dan hayat dalam 1 pakej.

5. Tiada skim lain di luar yang tawarkan perlindungan terhadap penyakit sedia ada. Walaupun ada amaun deductible (amaun pesakit perlu bayar sendiri), namun ianya sangat berbaloi daripada pesakit kena bayar sendiri 100%.

Ni abg buat contoh ilustrasi deductible.


Sangat berbaloi sertai Skim Takaful Emas. Kerana peserta hanya tanggung 5% caj rawatan, selebihnya ditanggung oleh Skim Takaful Emas. 

Pulak tu mana ada medical card lain yang nak terima kemasukan penyakit sedia ada. 


JOM SERTAI SKIM TAKAFUL EMAS

SEBELUM KUOTA PENUH




JOM DAFTAR SEGERA
Skim ini adalah program berkelompok
Jangan bertangguh lagi !


Senarai Panel Hospital Medical Card MyAngkasa Emas Medicare ;


Deductible 5% (pesakit tanggung sendiri) bagi kemasukan hospital swasta untuk rawatan penyakit.


Manakala bagi kejadian kemalangan, 100% bil akan ditanggung tanpa kenaan deductible.

Senarai hospital panel boleh berubah dari semasa ke semasa.




Senarai Panel Klinik Medical Card MyAngkasa Emas Medicare ;

Had tanggungan, RM 25 setiap lawatan
Maksimum RM 500 setahun

Jika bil klinik RM 40, pesakit perlu bayar perbezaan RM 15 kepada klinik (RM 40 - RM 25). 

Senarai klinik panel boleh berubah dari semasa ke semasa.














Pengecualian perlindungan Skim Takaful Emas (Perkara yang tak cover)

1. Rawatan dialisis buah pinggang, rawatan radioterapi / kimoterapi kanser.

2. Pembedahan kosmetik, pergigian (kecuali kerana kemalangan).

3. AIDS dan HIV.

4. Penyakit berjangkit yang diisytiharkan kuarantin oleh undang-undang, pencemaran radioaktif, perang atau rusuhan.

5. Peralatan palsu seperti kaki palsu, alat bantu pendengaran.

6. Rawatan atau pembedahan bagi;


- Sebarang Rawatan atau Operasi Pembedahan untuk Kondisi Congenital atau Kecacatan termasuk keadaan keturunan

- Rawatan untuk kecederaan yang dialami semasa melakukan jenayah atau kejahatan atau semasa di bawah pengaruh alcohol narkotik atau bahan mengubah minda atau membunuh diri, cubaan bunuh diri atau kecederaan yang sengaja dilakukan sendiri semasa siuman atau gila
- Rawatan gangguan tidur dan dengkur, rawatan hyperhidrosis, terapi penggantian hormone, terapi sel stem, positron termasuk tetapi tidak terhad kepada perkhidmatan kiropraktik, akupuntur, akutekanan, refleksologi, penetapan tulang, rawatan herbal, urut, terapi oksigen hiperbarik atau aromaterapi atau lain-lain rawatan alternative

- Berkaitan Kehamilan, Kemandulan atau Mati Pucuk. Sebarang komplikasi semasa mengandung atau melahirkan

- Perbelanjaan untuk Perubahan Jantina

7. Kecederaan atau kesakitan disebabkan oleh aktiviti lasak seperti olahraga, aktiviti melibatkan kelajuan, ketinggian serta ketahanan fizikal, pelakon lagak ngeri



8. Kehilangan Upaya Kekal & Menyeluruh



- Jika telah wujud sebelum atau pada tarikh berkuatkuasa

- Disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh kecederaan diri sendiri (kecuali dalam upaya untuk menyelamatkan nyawa manusia) dalam keadaan waras atau tidak waras

- Disebabkan oleh kecederaan akibat terjun payung atau terlibat dalam penerbangan udara selain sebagai anggota kru atau sebagai penumpang yang membayar tambang beroperasi komersial berlesen pada laluan berjadual yang teratur

- Disebabkan oleh Orang yang dilindungi melakukan, cuba atau menimbulkan serangan atau kejahatan atau dari mana-mana pelanggaran undang-undang

- Akibat daripada peperangan, sama ada diisytiharkan atai tidak diisytiharkan

9. Diri sendiri


- Bunuh diri, cubaan bunuh diair atau kecederaan diri sendiri, semasa tidak siuman atau gila



- Kelemahan badan atau gangguan mental atau penyakit atau apa-apa jenis penyakit atau apa-apa jangkitan selain daripada jangkitan yang berlaku serentak dan akibat daripada potongan atau luka yang tidak disengajakan



- Sebarang kemalangan yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, serangan cacing dan tindak balas alergi terhadap gigitan serangga



- Orang yang dilindungi yang melakukan, cuba atau menimbulkan serangan atau kejahatan atau dari mana-mana pelanggaran atau cubaan melanggar undang-undang



- Bersunat

- Pendermaan organ

- Penyakit jiwa, mental dan kemurungan

- Kemasukan Hospital atau Tujuan Penyiasatan

- Jururawat Persendirian, Ubatan Haram, Pensterilan

-----

Program Skim Takaful Emas adalah kerjasama di antara 3 organisasi;


1) Koperasi
- MyAngkasa Holding (Koperasi Kerajaan)
- MyAngkasa Mukmin (Pengurusan Jenazah)
- Perpetual Trustee Berhad (Syarikat Amanah)

2) Underwriters / Penaja Jamin
- Takaful Ikhlas

3) Third Party Administration (TPA)
- Emas Medicare





JOM SERTAI SKIM TAKAFUL EMAS

SEBELUM KUOTA PENUH





About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Medical Card MyAngkasa Emas Medicare

Dekstop compatible

SKIM TAKAFUL MyAngkasa Emas Medicare
Skim Melindungi Penyakit Tanpa Pemeriksaan Individu



BERITA BAIK !

MyAngkasa Emas Medicare menyediakan pelan perlindungan khas buat pelanggan yang sudah mempunyai rekod penyakit.





MyAngkasa menyediakan TIGA (3) Manfaat dalam SATU pelan;

3 in 1 Benefit
1. Manfaat Kad Perubatan
2. Manfaat Perlindungan Hayat & Kemalangan
3. Manfaat Rawatan Klinik GP (General Practioner)



Ciri-ciri Skim Takaful Emas;

1. Boleh disertai oleh semua, kemasukan dari umur 30 hari - 69 tahun. Perlindungan sehingga umur 80 tahun.

2. Tempoh menunggu bagi perlindungan berkuatkuasa (waiting period) skim;

i. Kemalangan - Immediate cover
ii. Penyakit baru - 30 hari
iii. Penyakit sedia ada - 6 bulan

Tempoh menunggu di atas terpakai untuk semua keadaan tuntutan (meninggal/hospital/klinik).

3. Skim ini adalah program berkelompok.

4. Skim ini menawarkan caruman berpatutan, secara mode tahunan sahaja.



Kelebihan Skim Takaful Emas Ini;


1. Cover penyakit sedia ada iaitu menerima kemasukan peserta yang telah mempunyai rekod kesihatan. Tidak perlu jalani pemeriksaan kesihatan, hanya perlu declare sepenuhnya rekod kesihatan.

2. Caruman berpatutan. Caruman tahunan RM 1,980 (jika dihitung secara bulanan hanya RM 165) untuk semua umur dan kelas pekerjaan.

3. Ada 3 manfaat dalam 1 pelan. Boleh guna di hospital panel dan klinik panel.

4. Pelan perlindungan perubatan dan hayat dalam 1 pakej.

5. Tiada skim lain di luar yang tawarkan perlindungan terhadap penyakit sedia ada. Walaupun ada amaun deductible (amaun pesakit perlu bayar sendiri), namun ianya sangat berbaloi daripada pesakit kena bayar sendiri 100%.

Ni abg buat contoh ilustrasi deductible.


Sangat berbaloi sertai Skim Takaful Emas. Kerana peserta hanya tanggung 5% caj rawatan, selebihnya ditanggung oleh Skim Takaful Emas. 

Pulak tu mana ada medical card lain yang nak terima kemasukan penyakit sedia ada. 


JOM SERTAI SKIM TAKAFUL EMAS
SEBELUM KUOTA PENUH




JOM DAFTAR SEGERA
Skim ini adalah program berkelompok
Sebelum ini ada kuota untuk pasangan dengan caruman pasangan RM 1,680
Kini kuota pasangan telah dimansuhkan
Jangan bertangguh lagi !


Senarai Panel Hospital Medical Card MyAngkasa Emas Medicare ;


Deductible 5% (pesakit tanggung sendiri) bagi kemasukan hospital swasta untuk rawatan penyakit.


Manakala bagi kejadian kemalangan, 100% bil akan ditanggung tanpa kenaan deductible.

Senarai hospital panel boleh berubah dari semasa ke semasa.




Senarai Panel Klinik Medical Card MyAngkasa Emas Medicare ;

Had tanggungan, RM 25 setiap lawatan
Maksimum RM 500 setahun

Jika bil klinik RM 40, pesakit perlu bayar perbezaan RM 15 kepada klinik (RM 40 - RM 25). 

Senarai klinik panel boleh berubah dari semasa ke semasa.














Pengecualian perlindungan Skim Takaful Emas (Perkara yang tak cover)

1. Rawatan dialisis buah pinggang, rawatan radioterapi / kimoterapi kanser.

2. Pembedahan kosmetik, pergigian (kecuali kerana kemalangan).

3. AIDS dan HIV.

4. Penyakit berjangkit yang diisytiharkan kuarantin oleh undang-undang, pencemaran radioaktif, perang atau rusuhan.

5. Peralatan palsu seperti kaki palsu, alat bantu pendengaran.

6. Rawatan atau pembedahan bagi;


- Sebarang Rawatan atau Operasi Pembedahan untuk Kondisi Congenital atau Kecacatan termasuk keadaan keturunan

- Rawatan untuk kecederaan yang dialami semasa melakukan jenayah atau kejahatan atau semasa di bawah pengaruh alcohol narkotik atau bahan mengubah minda atau membunuh diri, cubaan bunuh diri atau kecederaan yang sengaja dilakukan sendiri semasa siuman atau gila
- Rawatan gangguan tidur dan dengkur, rawatan hyperhidrosis, terapi penggantian hormone, terapi sel stem, positron termasuk tetapi tidak terhad kepada perkhidmatan kiropraktik, akupuntur, akutekanan, refleksologi, penetapan tulang, rawatan herbal, urut, terapi oksigen hiperbarik atau aromaterapi atau lain-lain rawatan alternative

- Berkaitan Kehamilan, Kemandulan atau Mati Pucuk. Sebarang komplikasi semasa mengandung atau melahirkan

- Perbelanjaan untuk Perubahan Jantina

7. Kecederaan atau kesakitan disebabkan oleh aktiviti lasak seperti olahraga, aktiviti melibatkan kelajuan, ketinggian serta ketahanan fizikal, pelakon lagak ngeri


8. Kehilangan Upaya Kekal & Menyeluruh

- Jika telah wujud sebelum atau pada tarikh berkuatkuasa

- Disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh kecederaan diri sendiri (kecuali dalam upaya untuk menyelamatkan nyawa manusia) dalam keadaan waras atau tidak waras

- Disebabkan oleh kecederaan akibat terjun payung atau terlibat dalam penerbangan udara selain sebagai anggota kru atau sebagai penumpang yang membayar tambang beroperasi komersial berlesen pada laluan berjadual yang teratur

- Disebabkan oleh Orang yang dilindungi melakukan, cuba atau menimbulkan serangan atau kejahatan atau dari mana-mana pelanggaran undang-undang

- Akibat daripada peperangan, sama ada diisytiharkan atai tidak diisytiharkan

9. Diri sendiri


- Bunuh diri, cubaan bunuh diair atau kecederaan diri sendiri, semasa tidak siuman atau gila



- Kelemahan badan atau gangguan mental atau penyakit atau apa-apa jenis penyakit atau apa-apa jangkitan selain daripada jangkitan yang berlaku serentak dan akibat daripada potongan atau luka yang tidak disengajakan



- Sebarang kemalangan yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, serangan cacing dan tindak balas alergi terhadap gigitan serangga


- Orang yang dilindungi yang melakukan, cuba atau menimbulkan serangan atau kejahatan atau dari mana-mana pelanggaran atau cubaan melanggar undang-undang

- Bersunat

- Pendermaan organ

- Penyakit jiwa, mental dan kemurungan

- Kemasukan Hospital atau Tujuan Penyiasatan

- Jururawat Persendirian, Ubatan Haram, Pensterilan

-----

Program Skim Takaful Emas adalah kerjasama di antara 3 organisasi;


1) Koperasi
- MyAngkasa Holding (Koperasi Kerajaan)
- MyAngkasa Mukmin (Pengurusan Jenazah)
- Perpetual Trustee Berhad (Syarikat Amanah)

2) Underwriters / Penaja Jamin
- Takaful Ikhlas

3) Third Party Administration (TPA)
- Emas Medicare





JOM SERTAI SKIM TAKAFUL EMAS

SEBELUM KUOTA PENUH





About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus