Monday, July 1, 2019

Laman Web Untuk Check Akaun Bank Scammer

Zaman sekarang ni ramai penipu dan scammer online. Mesej suruh bank in duit atas macam-macam alasan, menyamar jadi kawan/saudara, lepas bank in duit habis lesapppppp...

So macam mana kita nak elak daripada menjadi mangsa penipuan scammer ni ?

Ha....Tak ramai yang tahu benda ni. Ada 1 website yang PDRM buat untuk kita semak Nombor Akaun Bank atau Nombor Telefon untuk kita tahu sama ada pernah ada report penipuan ke atas nombor akaun/nombor telefon tersebut.



Jabatan Siasatan Jenayah Komersial
Polis Diraja Malaysia
http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/?fbclid=IwAR0j-sTf0v4jq7ukrBYAizMVyKgd4Zzik5pIk8KXY6kPEs5lMzCkpi2jmxE

Sebagai langkah berjaga-jaga daripada jadi mangsa penipuan scammer, kita boleh check dulu nombor akaun atau nombor telefon kat website ni. Andai kata ada rekod report, jangan teruskan transaksi.

Dan juga kalau ada yang menyamar kawan/saudara guna whatsapp nombor lain, suruh bank in duit ke pihak ntah sapa-sapa, please call kawan/saudara untuk confirmation. Dan kalau sah scammer menyamar, please tekan report nombor telefon tu as SPAM dan blok terus nombor tu.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

1 Julai 2019 - Pelarasan Kadar Caruman Takaful Hayat

Jika dahulu 1 Julai 2017, Liberalisasi tarif insurans kenderaan telah dilaksanakan, kini bermula 1 Julai 2019, syarikat insurans/takaful hayat pula telah diarahkan Bank Negara bagi membuat pelarasan kadar caruman bagi memastikan kemampanan (sustainability) sijil perlindungan sepanjang tempoh perlindungan peserta takaful.


Ulasan ringkas abg untuk isu ni, tiada sebarang kenaikan caj takaful (tabarruk). Walaubagaimanapun, caruman akan jadi tinggi berbanding jika sign up takaful sebelum 1 Julai 2019.

Harga memang tak naik.....
tapi caruman akan bertambah untuk maintain sustainability tempoh sijil takaful.

Senang cerita,
Siapa sign up sebelum 1 Julai boleh dapat caruman rendah.
Siapa sign up selepas 1 Julai, caruman sedikit tinggi.

Abg akan ulas lanjut perbezaan qoutation sebelum dan selepas 1 Julai dalam posting bulan Julai lepas semua adjusment dah stabil.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus