Tuesday, April 30, 2019

Takaful Warga Emas Untuk Hibah/Waqaf

TAKAFUL UNTUK WARGA EMAS

Anda ada mak ayah umur 50 - 80 tahun dan mereka mempunyai hajat berikut selepas meninggal dunia?

1. Mewakafkan tunai sebagai amal jariah kepada surau masjid, rumah anak yatim, dan sebagai
2. Melupuskan hutang-piutang,
3. Beri Hibah Pusaka kepada anak kandung atau cucu sendiri



Anda boleh memohon Takaful Warga Emas KHAS untuk mereka.

1. Caruman bermula RM50 sebulan (1 unit)
2. Boleh mohon maksima 10 unit
3. Tiada kenaikan harga
4. Mak ayah yang ada kencing manis, sakit jantung, sakit-sakit lain, boleh mohon. CONFIRM LULUS.
5. Tak perlu jalani medical checkup
6. Anak boleh jadi pemohon untuk mak ayah

Anda nak mohon untuk mak ayah? 
Serendah RM50!
Serendah RM50!
Serendah RM50!

PM abang 😊
013-404 4072

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Claim Takaful - Accident - Jari Tersepit Pintu - RM 1,937.14


Jari tersepit pintu kereta, anak tolak pintu tak sedar jari kat celah pintu.



Bayar takaful Rm33 sebulan je pun. 
Rawatan hospital masuk pagi keluar tengahari (daycare surgery) free je pun.. 

Alhamdulillah client dapat duit cuti sebab kemalangan.. 


Takaful bukan sekadar medical card..

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Apabila Tak Ambil Tahu Pin Telefon & Pin ATM Suami



Abang ada buat survey kat facebook. 

" Ada lagi ke isteri yang tak tahu pincode fon dan pin ATM suami ? "

Banyak juga feedback kawan-kawan, antaranya

- Tahu
- Tahu tapi lupa
- Tak tahu
- Tak nak ambil tahu

Okay, abg nak cerita sikit. Kalau bukan pasangan yang tahu pin telefon dan pin ATM, siapa lagi yang LAYAK tahu ?

Untuk yang TAK TAHU, dan TAK NAK AMBIL TAHU, juga untuk yang tahu tapi lupa...

Andai kata terjadi musibah buruk, suami koma, dimasukkan ke ICU/CCU, dah tentu isteri yang akan susah.

Walaupun majikan masih bayar gaji suami ketika tempoh koma, tapi duit gaji masuk dalam akaun suami. Bukan akaun isteri.

Apa guna ada duit tapi tak boleh digunakan dalam kecemasan ?

Nak tanggung expenses berulang alik jaga suami...
Nak bayar deposit dan kos hospital suami...
Itu ini nak kena bayar kak...

Pakai duit dari mana kak?
Duit sendiri cukup kah ?

Sebab tak tahu pin ATM suami (konon hal masing-masing), tak tahu pincode suami (untuk TAC sebagainya), maka sebagai isteri, akak terpaksa habiskan simpanan sendiri (tu kalau ada simpanan), meminjam sana sini (kalau orang nak bagi) padahal duit ada dalam akaun suami.

Keadaan bertambah buruk, bila suami dari state koma, bertukar kepada arwah...

Duit dalam tu semua beku ye kak. Masuklah ke dalam pengurusan pusaka.

Bila boleh dapat ?
Tengok by kes. Ada yang makan bulan, ada yang makan tahun.

Benda-benda renyah ni sebenarnya boleh dielakkan.

Punca asalnya remeh sangat kak...

Puncanya TAK NAK AMBIL KISAH.....

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Cantiknya Takaful Dengan Niat Yang Betul

CANTIKNYA TAKAFUL DENGAN NIAT YANG BETUL

Sertai Pelan Takaful Perubatan JANGAN NIAT untuk memudahkan anda masuk hospital, sebaliknya NIAT sentiasa sihat dan tidak perlu ke hospital.

Sertai Pelan Takaful Penyakit Kritikal JANGAN NIAT untuk mendapat pampasan penyakit kritikal sebaliknya NIAT untuk SIHAT dan dijauhkah daripada penyakit kritikal.

KERANA

Dalam Takaful ada ‘Tabarru’ yang merupakan derma ikhlas dilakukan oleh peserta takaful bagi tujuan membantu peserta takaful yang lain.



Kita harapkan agar kebaikan yang kita buat akan berbalas kebaikan juga (Kerana itu Janji NYA).

Kita niat bantu orang, agar kita mendapat kesihatan dan kebahagian berpanjangan.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Bayar Dulu Baru Dapat Ubat

"Doktor rawat dulu penyakit saya, nanti dah sembuh baru saya bayar semua ubat dan rawatan".

Dey, mana ada rawat dulu dah sembuh baru bayar.
Seperti juga takaful. Awak tak boleh cakap;
"Nanti bila saya nak masuk hospital, saya call balik encik untuk buat takaful."

Memang tak layan lah awak oiiii.
Buang masa abang aje.


Nak buat rawatan, nak ubat, semua kena dulukan duit terlebih dahulu. Itulah realiti dalam hidup kita. Suka tak suka, kena telan.

Kos rawatan, kos ubat boleh capai puluh ribu malah ratusan ribu ringgit. Sebab tu abang duk promot amek takaful awal masa tengah sihat ni. Mana kita nak tau akan datang jadi apa-apa. Kita ikhtiar jah, tak jadi apa-apa, Alhamdulillah.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Business Takaful Di Zurich

Komisyen on time
Komisyen mingguan
Free trip biasa dah
Cash contest agent lama dan baru
Free phone
Cash contest KHAS untuk agent baru
Free makan-makan dah biasa
Kerja di mana-mana( sape pun x sure lagi saya duduk mana)
Flexible cuti.

Peluang tambah banyak ganjaran





Ada nak join ?
Buat apa simpan TBE result tu.!!😁😁
Exam pun modal kan.

Bagi leader, atau yg pernah ada pengalaman.
Banyak juga insentive tambahan.

Saje nak share tak nak tak apa,
Hijrah ke arah kebaikan.
Malu apa sahabatku

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Kena Buat Post Mortem Ke Untuk Claim Takaful ?

Kalau meninggal dunia, kena buat post mortem (bedah siasat) tak untuk claim takaful ?



Jawapan
---------------
Kalau meninggal, post mortem ni prosedur polis, bukan sebab takaful.

Meninggal sebab sakit dan diketahui puncanya, polis tak suruh post mortem.

Meninggal accident, bunuh diri, dibunuh, mati mengejut dan tak diketahui punca kematian, polis akan hantar hospital utk post mortem / bedah siasat

Bila mati bukan semulajadi (bukan sakit), Takaful akan minta report post mortem sebab hospital dah buat.

Jelas??

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Herba & Diabetes



Seperti juga gout, terdapat banyak dakwaan tumbuhan merawat diabetes. Saya telah menulis tentang banyak tumbuhan yang didakwa merawat diabetes. Saya ingin bahagikan herba ini kepada beberapa bahagian.

1. Ada bukti kajian klinikal menurunkan gula dalam darah contohnya halba dan peria katak. Namun begitu ada beberapa kekurangan dari segi kajian klinikal yang dilaporkan.

2. Ada bukti kajian klinikal tetapi tidak signifikan seperti ubi yakon dan mas cotek.

3. Ada bukti kajian secara terperinci ke atas haiwan dan sel contohnya daun mulberi, mas cotek, buah tunjuk langit, mahkota dewa, dan bendi.

4. Ada bukti kajian peringkat saringan sahaja ke atas tikus atau piring petri contohnya daun rama-rama, pokok lidah jin, dan bawang dayak.

Sebelum membuat dakwaan merawat, kita perlu memahami apakah itu penyakit diabetes jenis kedua. 

Penyakit diabetes jenis kedua ini disebabkan oleh kerintangan insulin. Akibatnya gula banyak dalam darah dan gagal diangkut oleh sel adipocyte ke sel lain dalam badan. Ini menyebabkan fenomena kurus, kencing kerap dan komplikasi lain seperti rosak buah pinggang, rosak mata, pekak dan kerosakan saraf.

Mari kita tengok kajian herba-herba ini. Kebanyakan herba-herba ini hanya mengurangkan bacaan gula selepas makan atau postprandial sugar. Antaranya dengan merencat sejenis enzim yang menukar gula kepada glukosa iaitu enzim alpha-glucosidase dan enzim alpha-amylase. Dalam erti kata lain, dia hanya mengurangkan penguraian karbohidrat kepada glukosa dan tidak merawat punca penyakit diabetes seperti kerintangan insulin dan lain-lain.

Sebab itu jika tumbuhan ini sejenis makanan seperti peria, bendi dan daun mulberi, anda boleh jadikan ia ulam untuk makan dan jangan sesekali meninggalkan ubat. Namun apabila ia dijadikan produk, kajian perlu lebih terperinci ke atas produk tersebut dan bukan sekadar merujuk kajian lain. 

Untuk mendakwa sesuatu herba itu merawat penyakit, ia perlu melalui kajian klinikal berpiawai tinggi. Kajian ke atas piring petri, kajian ke atas tikus atau kajian pilot ke atas manusia bukan bukti perubatan yang kukuh. 

Satu pertimbangan lain, adakah herba ini lebih baik berbanding rawatan sedia ada? Jika tiada kajian menunjukkan sedemikian, herba hanya boleh sebagai komplimentari, melengkapkan rawatan bukan sebagai rawatan utama. Walaupun hanya komplimentari, bukan bermakna hanya sekadar dengar-dengar atau testimoni, ia memerlukan kajian klinikal bersama ubat sedia ada untuk melihat kesan sampingan, toleransi kombinasi rawatan dan lain-lain.

Jika ada kajian menunjukkan ia lebih baik, tak perlu sesiapa sebut, pakar perubatan kita sendiri akan masukkan ia sebagai rawatan utama. Kalau belum ada, maksudnya belum ada bukti kukuh yang ia lebih baik berbanding rawatan sedia ada. 

Namun begitu, bincang dahulu dengan doktor sebelum nak jadikan ia rutin seperti minum air halba atau makan jus peria katak. Bimbang ia boleh menyebabkan hypoglycemia atau kurang gula dalam darah yang membahayakan.

PhD (UiTM)
Bukan doktor pelesu dan bukan doktor perubatan. Jangan tanya soalan perubatan.

Untuk senarai artikel mengenai herba di atas, cari di album KENALI HERBA 


About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Monday, April 29, 2019

Pampasan Sakit Kritikal, Penting atau Sekadar Tambahan Polisi ?

Elaun sakit kritikal penting tak?



πŸ₯ΊBiasa orang beratkan HIBAH

🎁 Hibah untuk orang yang tinggal, (kita dah meninggal) 😡

πŸ’΄ elaun sakit kritikal untuk kita yang hidup.

Satu contoh:- jika kita disahkan kanser tahap 3 dan tak mampu bekerja.

✅ medical card tanggung semua kos perubatan- πŸ™ lega Alhamdulillah 😌

✅ waiver- caruman percuma sampai umur 80 tahun 😌Alhamdulillah

✅ elaun sakit kritikal- guna untuk?

🏠 ubah suai rumah ikut keadaan kita
πŸ₯ perubatan alternatif - mahal taw kalau yg bagus2 πŸ’‰
Dan beli barang3 lain.

Lebih2 boleh melabur pada jalan yang benar buat pasif income ganti gaji.

Jadi soalannya...
Penting tak elaun sakit kritikal?

Polisi takaful Hibah semata-mata tak cukup ya.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Herbs VCO - Batuk, Kahak & Selsema

Perkongsian FB Warga Puchong

Salam. Nak tanya, sapa penah gune minyak ni? Orang kata bagus, saya try la.. batuk kahak selsema cepat je baik. Sapu-sapu je kat badan, habis lendir kahak, hingus pekat keluar.. Alhamdulillah serasi, saya rekeman la sangat-sangat.




About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Monday, April 22, 2019

Kos Rawatan Batu Karang

Kos rawatan bagi buang batu karang yang seberat 10 gram mampu mencecah harga 100 gram emas 999. Begitulah betapa mahalnya kos rawatan zaman sekarang. Buang batu karang pun boleh habis duit RM 20,000 (Baca dua puluh ribu)



Tak salah pun akak nak simpan 1g emas setiap bulan. Menyimpan untuk masa depan adalah satu keperluan.

Cumanya, bila kita takde takaful, 100g emas terpaksa dileburkan untuk 10g batu karang! Macam tak berbaloi je kan.

Simpan emas
Standby jugak amek pelan takaful

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Tips Beli Ayam Di Pasar

Sedikit Tips sebelum membeli ayam

Sempat tanya tauke ayam kat pasar pagi tadi..



Panduan sebelum beli ayam. Kalau nak beli ayam, beli ayam yang bontot PUTIH

Bontot putih - Ayam diproses selepas ayam betul-betul mati

Bontot merah - Ayam diproses sebelum ayam itu mati, contoh cabut bulu masa masih hidup

Bontot biru - ayam yang sudah mati baru sembelih (bangkai)

-Info Dari Orang Yang Bekerja Sebagai Penyembelihan Ayam di Pusat Proses Ayam.

Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian-bahagian ayam tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda tersebut memang ayam mati sebelum disembelih.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Kenapa Boleh Jadi Kanser ?

Orang Tanya Doktor Kenapa Boleh Jadi Kanser ? 

Faktor Ada Dua.

Sporadic ( 80% )atau Genetik (20%)

Majoriti Sporadic.

Sporadic Ini Ia Berlaku Secara Sendirinya. 

3 Perkara Besar Mempengaruhi :

Persekitaran : Air, Udara, Tanah, Radio Active. Pencemaran Laut dan Tanah Merosakkan Kitaran Makanan Kita. Kita Sangka Ia Sudah Bersih. Kita Lupa Heavy Metal Masih Boleh Menyelinap Melaluinya.

Makanan : Selain Pencemaran Kitr Makanan. Segala Bahan Pengawet, Pewarna, Peluntur, GMO Mampu Merosakkan Sel Badan Manusia. Dan Menyebabkan Berputiknya Sel Kanser

Stress : Ini Ramai Terlepas Pandang. Ia Menghasilkan radang dalaman senyap yang merosakkan imun system kita dan merencatkan pemulihan tisu rosak. Seterusnya kanser boleh berlaku.



Pointnya Mudah : Kalau lah Kita Konon Exercise, Zumba dan Aerobik Sampai Sakit Lutut Pon. Faktor Di Atas Tidak Di Jaga. Kita Masih Berisiko. Serupa Juga Makan Ubat Tapi Tak Jaga Makan.

Hidup Sihat Bukan Menongkat Langit. Tapi Alangkah Indah Kita Lihat Langit Dan Senyum Dalam Keadaan Sihat Wal Afiat. Penuh Syukur Dan Berlaku Adil Pada Jasad Kita Yang Sentiasa Mengikut Tanpa Bantah.

Kredit: Dr Mizam Baha

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Taubat Banduan Akhir

Tazkirah : "Taubat Banduan Akhir" by Ustaz Wadi Annuar

Antara manusia yang tahu bila dia akan MATI ialah, Banduan Akhir.


-Ada satu kes, dinamakan sebagai "Banduan Akhir".

-Banduan akhir ialah banduan yang melakukan jenayah yang berat mengalami proses kehakiman kadangkala 2 tahun, 3 tahun, 5 tahun dan akhirnya akan dihukum dengan hukuman gantung oleh Hakim.

-Kalau hukuman gantung itu dibacakan pada hari Isnin, maka gantung hingga mati dilakukan oleh semua banduan akhir beragama Islam pada hari Jumaat.

-Apabila seorang banduan akhir dihukum gantung sehingga mati, maka namanya diketika itu akan menjadi banduan akhir dan biliknya akan diasingkan.

-Nama biliknya "Sel akhir".

-Katankanlah Hakim jatuhkan hukuman hari Isnin, ketika itu baki kehidupan harinya ialah Selasa, Rabu & Khamis sahaja.

-Waktu Hakim baca : "maka ini dijatuhkan hukuman gantung sampai mati yang akan dilaksanakan pada hari Jumaat ini diantara jam 6 pagi hingga jam 7 pagi."

-Ianya mesti prosedurnya begitu.

-Kalau hukuman dibaca hari Ahad, Jumaat dijatuhkan hukuman.

-Kalau Rabu, maka baki kehidupannya sehari sahaja lagi.

-Orang yang namanya banduan akhir ini, selesai Hakim membaca keputusan,lutut dia dah tak boleh berdiri dah.

-Sebab apa tuan-tuan? Sebab dia masih boleh bernafas 3 hari sahaja. Dia hanya boleh bernafas 4 hari sahaja.

-Air mata sudah berlinangan sejak dari Mahkamah lagi.

-Balik ke penjara, warden akan suruh asingkan barang-barang dan mesti dipindahkan ke sel belakang sekali.

-Diketika itu, kita akan tengok bagaimana banduan akhir menghabiskan kehidupannya.

-Sentiasa membaca Al-Quran.

-Bila ustaz Agama yang pergi disitu, majlis percakapan & nasihat itu akan dipenuhi dengan tangisan air mata.

"Saya banyak dosa ustaz"
"Saya tinggalkan tanggungjawab saya."
"Saya tinggalkan tanggungjawab saya pada ibu & ayah saya ustaz".

-Pergilah waktu mana pun, kita akan tengok banduan akhir ini berdiri di depan Allah... sembahyang.

-Solatnya panjang, zikirnya banyak. Banyak mengadu pd Allah SWT.

-Kenapa? 

-Sebab dia tahu umur dia lagi 3 hari, lagi 2 hari.

-Tuan-tuan dirahmati Allah, bila sampai hari Khamis, esok Jumaat pagi dia akan digantung.

-Malam itu kita nak tidur lagi tuan-tuan? Tak tidur dah.

-Manusia yang tahu ajalnya , dia dah tak boleh tidur dah tuan-tuan.

-Sebab itu diantara rahmat Allah yang Besar adalah MERAHSIAKAN kematian kita supaya kita boleh makan, supaya kita boleh tidur, supaya kita boleh bermain dan sebagainya.

-Kalau dia tahu lagi sebulan ajalnya, nescaya sebelum sebulan lagi dia dah tak akan bermain lagi.

-Tapi Allah swt merahsiakan kematian itu sebagai BUKTI dan RAHMAT Allah kpd saya dan kita semua.

-Banduan akhir ini, walaupun dibuka rahsia kematian oleh Allah, maka dia jauh lebih beruntung drpd kita semua.

-Sebab dia tau untuk bertaubat bila.

-Dia boleh bertaubat , Alhamdulillah.

-Majoriti manusia yg dibawa menghadap Allah TIDAK sempat bertaubat pd Allah SWT.

-Tak tau bila nak mati.

-Maka baduan akhir ini pada malam jumaat, Alhamdulillah dia beruntung untuk mengaku dihadapan Allah.

"Ya Allah aku berdosa dihadapan Mu ya Allah. Aku mengaku bahawa selama ini aku melakukan kesalahan kepadaMu ya Allah! Ya Allah ampunilah dosa aku ya Allah!!".

-Maka datang daripada seluruh KEIKHLASAN dihimpunkan di dalam hatinya menghadap Allah. Untung dia.

-Esok pagi @ malam itu, banduan akhir ini akan diberi pilihan utk memilih makanan yang tidak melebihi lebih kurang RM 7.50

-Dia diberi pilihan boleh pilih sama ada Char kuew teow kah, nasi ayam penyetkah, cucur udang kah maka dia akn diberikan pilihan boleh pilih.

-Tuan-tuan banduan akhir nak order apa?

-Kebanyakan banduan akhir TIDAK lagi akan memesan apa-apa makanan lagi. Dah tak lalu makan dah.

-Sebab esok hari bila dia bangun, bukannya bangun pun bahkan malam itu adalah malam yang dia tak akan tidur.

-Selalunya kes banduan akhir ini esok dia bangun selepas dia solat subuh, hukumannya MESTI diantara jam 6 hingga 7 pagi.

-maka BENARLAH apa yang Allah sebut, dia sendiri tak tahu bila dia akan mati.

-Walaupun harinya dia akan tahu, tetapi minit ke berapa, saat ke berapa nyawa dia akan keluar dia tak tahu.

-Itu Rahsia Allah.

-Ya benar. Dia disarungkan tali di lehernya pada jam 6.47 pagi contohnya tapi dia tak tahu saat ke berapa dia akan kehabisan nyawa.

-Esok paginya, banduan akhir akan diberi peluang untuk bercakap dgn ahli keluarganya.

-Tuan-tuan bagi peluang bercakap dengan ahli keluarga tak ada ungkapan yang akan keluar. Hanya peluk dan nangis, peluk dan nangis. Dah tak boleh bercakap dah.

-Nak cakap apa pun dah tak boleh. Nak cakap apa lagi??

-Nak suruh jaga pokok bunga yang ayah tanam?

-Tak ada apa yang boleh dipesan diketika itu. Yang boleh keluar hanya 2 perkataan sahaja ;

"Maafkan ayah...Maafkan ayah".

-Bila peluk isteri ,, "Maafkan abg, Maafkan abg". Itu sahaja.

-Nak kemaafan sahaja disaat-saat akhir ini.

-Kemudian, dia akan dibawa ke situ lalu digantung.

ALLAH merahsiakan kematian itu untuk saya dan kita semua agar sentiasa melakukan persiapan untuk bertemu dgn Allah SWT.

Wallahua'lam.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus