Thursday, March 21, 2019

Titik Bekam

Point titik bekam untuk rujukan rawatan.



About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Thursday, March 7, 2019

Ada Banyak Kad Bank Pun Tak Guna

Ada orang dalam wallet dia ada 5 kad debit.

Bank meow, bank sotong, bank biru, bank bunga, bank kopiah.



Ketahuilah, belum tentu semua kad tu mampu untuk swipe bayar deposit hospital 10k bila jadi emergency sakit or accident.

Lagi memburukkan keadaan, bila owner kad koma tak sedar diri, takda sorang pun waris tau nombor ATM untuk keluarkan duit belanja emergency.

Mesti ada at least 1 keping medical card ya ! 

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Tuesday, March 5, 2019

Silap Sendiri

Ternampak status seorang isteri yang hampa bila arwah suami baru je meninggal tak sampai sebulan, dah macam-macam orang minta bayar hutang 😞

Kawan-kawan,

Maaf, kalau boleh kita semua kena peka pasal ni. Siapa nak bayar hutang yang kita tinggalkan bila kita dah takde nanti?



Nak bayar pakai saving sedia ada? 
Kalau cukup tak mengapa. 
Kalau simpanan pun ciput?


Nak tunggu akaun dah tak beku? 
Tak semudah yang disangka jika belum pernah melaluinya.

Sangat susah. Ambik pelajaran dari yang lain.

Jalan penyelesaian dah ada, tinggal nak ambik tindakan je. Sediakan lah insurans/ takaful hayat yang pampasannya cukup untuk nak cover hutang yang tak berbayar lagi.

Jangan bebankan keluarga kita. 
Kasihanilah mereka.

Boleh tinggalkan kepada isteri dan anak-anak. Serendah RM100 dah boleh cipta aset RM500,000.

Setakat nak settlekan hutang dan sediakan dana pendidikan anak-anak serta wang sara diri sementara isteri nak boleh berdikari jadi pencari nafkah utama buat keluarga.

Kalau kita sendiri tak prihatin pada keluarga kita siapa lagi?

Nak tahu lebih lanjut, pm je.

JANGAN SALAHKAN PIHAK YANG MENUNTUT HUTANG, TAPI SALAHKAN DIRI YANG GAGAL MERANCANG.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Suami Liat Nak Daftar Takaful

"Suami saya liat sangat nak buat takaful. Dah berkali-kali dah suruh buat."

Ha, tak kak. Dia tak nak amek takpe.

La ni dengan menggunakan kuasa akak sebagai isteri, seorang yang berkepentingan untuk perlindungan kewangan, boleh amek sendiri takaful atas nama suami serendah RM 50.


"Macam mana isu pampasannya kalau amek sendiri ?"

Pampasannya 100% dapat pada akak tanpa sekatan mahkamah pusaka selaku pemilik sijil takaful.

So, akak pilih untuk hibah sekarang atau hiba kemudian hari ?

Pilihan di tangan akak.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Suami Meninggal, Isteri Sibuk Kerja

Suami meninggal hari ni,
Minggu depan isteri dah masuk kerja.
--------------------------------------



Sepatutnya isteri yang kematian suami, hanya duduk rumah selama 4 bulan 10 hari.


Tapi...
Realitinya ramai TAK MAMPU cuti lebih dari tu.

Sebab, INCOME HILANG.

Kematian suami bermakna sekeluarga juga sudah hilang SATU MATA PENCARIAN. Kalau isteri cuti 4 bulan, bermakna 4 bulan satu keluarga tak ada pendapatan.

Sebenarnya...
Isteri boleh je nak cuti sampai SETAHUN.
Bila mana si suami meninggal, ada Hibah Takaful RM 500,000

Duit takaful tu lah nak buat sara hidup, nak bayar hutang, nak besarkan anak, macam-macam lagilah. Ada duit, nak cuti setahun pun boleh. Tak ada duit, sabtu ahad pun kena kerja.

Awak nak jadi isteri yang mana ?
Cuti seminggu ?
Cuti setahun ?

Tanya diri sendiri, apa persediaan awak ada andai takdir suami tidur tak bangun-bangun.

Kalau belum ada Hibah Takaful, inilah masanya untuk buat.

013-4044072

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Monday, March 4, 2019

Isteri Ambil Takaful Untuk Suami

Boleh ke isteri ambilkan takaful untuk suami?

Boleh! 

Di Zurich Takaful, selain mengambil polisi untuk diri sendiri, boleh juga ambil polisi untuk pasangan, ibu/bapa ambil polisi untuk anak, anak ambil polisi untuk ibu/bapa, majikan ambil polisi untuk pekerja..



Kadangkala kita perlu ambil tindakan bijak jika pasangan kita asyik mengelat bila cerita bab takaful. Takaful itu kan untuk berkasih sayang.. 💕

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Bila Jadi Accident Pada Anggota Badan


Kuku ibu jari hancur, bil cuma RM13,000 sahaja.

Syukurlah ada medikal kad, boleh gunakan untuk dapatkan rawatan terus di hospital swasta.


Tapi kalau anda ada ambil plan personal accident (PA) lagilah bonus. 



Saya sarankan kepada semua penunggang motosikal di Malaysia untuk ambil at least satu pelan PA (Personal Accident). Murah je sebulan RM 20 gitu.

Nak tahu lebih lanjut mengenai PA?

Boleh hubungi saya :- 013-404 4072

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Pembaziran Ubat-Ubat Klinik & Hospital

Gambar ini menunjukkan ubat yang dijumpai di sebuah rumah - seorang pesakit yang pergi beberapa klinik dan hospital untuk mengambil ubat, memberitahu staf yang dia makan ubat , tetapi sebenarnya tak makan langsung ubat tersebut.



Tabiat sedemikian boleh menganggu bekalan ubat di negara kita dan menyebabkan pesakit lain tidak dapat ubat mereka.

Antara langkah langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan pembaziran ubat

1. Bawa bekalan ubat setiap kali anda datang ke temujanji di Klinik. Supaya Pegawai Farmasi dapat memeriksa jumlah ubat yang anda tinggal.

2. Sekiranya anda ditahan di wad, bawa bekalan ubat sedia ada, supaya hanya ubat yang baru dibekalkan di hospital diberi kepada anda.

3. Sekiranya anda mengingkari arahan doktor, atau tidak ingin mengambil ubat- tolong berterus terang kepada Doktor/Pegawai Farmasi dan pulangkan ubat tersebut.

Ingat, pembaziran adalah perbuatan menafkahkan atau menggunakan harta pada jalan maksiat dan tidak berlandaskan Sunnah.

"Sesungguhnya orang-orang yang melakukan pembaziran-Mu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya." (Surah al-Isra':27)

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Jangan Rumitkan Benda Yang Mudah

Takaful ni simple. Jangan buat ia jadi troublesome.

❎Jangan banyak tanya itu ini, tapi tak mula-mula juga.

❎Jangan sibuk nak banding produk seluruh industri, tapi satu benda istilah teknikal tak faham.

❎Jangan tahu mintak quotation, tapi payah nak kasi appointment.



At the of the day, bila dah SAKIT, Syarikat Takaful reject anda. 

Sebab Takaful tak boleh dibeli dengan duit. 
Ia hanya boleh dibeli dengan KESIHATAN. 

Ada faham? Tunggu apa lagi? 
Nah no fon abg, 0134044072

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

Komisen Setiap Hari Jumaat


Jom join agent takaful Zurich.

Setiap hari Jumaat komisen masuk. Alhamdulillah tak terputus rezeki setiap minggu.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus