Monday, January 17, 2011

Mencari Cinta

C.I.N.T.A Sampai Bila ?
Masih tercari² ape tu cinta ? Kat sini ada cerita skit pasal cinta.. Korang nak tau korang bace sendiri lerrrr....

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: Guru, apakah erti cinta..?Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: Ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. Kemudian ambillah satu ranting. Sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

Pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: Saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. Sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. Jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: Ye, itu lah cinta...

Dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: Ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. Tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. Dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

Pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: Mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: Sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. Jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. Pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. Saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: Itulah perkahwinan.......

Kesimpulannya, usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya, dan janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya. 
 
Kalau korang sekarang tengah bercinta, cepat²lah kahwin ye. Kalau tak cukup duit nak kahwin, korang dapatkan panduan kumpul duit kat sini . Harga ebook tu cuma RM20, sama harga korang keluar tengok wayang berdua, tapi nilai ebook tu lebih bagus dari nilai korang tengok wayang yang cuma 2 jam aje nikmatnya...

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

2 comments:

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D