Sunday, October 7, 2018

Bengkel Blog - From Zero to Pro


Hari ni, Ahad, 7 Oktober, abg setel buat sesi sharing cara buat blog dari Asas sampai ke level Pro. Sesi sharing dibuat kat Alam Avenue (Padang Jawa). Sewa bilik kuliah private siap aircond dengan projektor sekali.

Ok sambung tulis semula. Hari tu abg tulis perenggan atas ni je terus publish post, sebab nak buat demo pada peserta bengkel secara live.

Bengkel blog ni abg buat dari jam 9 pagi sampai 5 petang. Hands on terus tunjuk cara buat blog, so boleh jadi sebijik macam blog abg yang korang tengah baca sekarang ni.
Apa pengisian sepanjang bengkel.

Teori (1 jam)
- Kelebihan blog, terma-terma
- idea content
- do's & don'ts


Praktikal (6 jam)
- Setting blog dari asas (layout, comment moderation, author, setting basic & advance, template)
- Cara create post
- Cara create pages
- Cara guna tools (link, embed, gadget)
- Cara guna google form pada blog

- Cara guna HTML Embed
- Publish your blog

Express, semuanya dari jam 9 pagi sampai 5 petang. Kalau belajar sendiri seminggu pun tak setel dan tak faham lagi. Haaa

Fee bengkel abg caj RM 89 ja.
Tu pun untuk cover kos sewa bilik, projektor, dengan kos masa abg.

RM 89 untuk 1 hari. Investment ilmu yang boleh guna sampai bila-bila. 


Kelebihan ada blog sendiri, 24 jam orang boleh datang baca info yang kita tulis. Tak perlu nak story benda sama 2-3 perenggan dalam whatsapp, lepas tu bakal prospek tinggal bluetick gitu je.Ni ko tengah baca blog abg kan, silap-silap time ni abg tengah syok je membuta. Rileks je abg still boleh meniaga, sebar ilmu kat blog walaupun tengah membuta.

Dengan blog jugak kita boleh jadikan tool untuk bantu perniagaan kita secara pasif/aktif. Just tulis sekali dengan lengkap, orang tanya, kita send link yang berkenaan untuk info.

Sambil tengah makan lunch pun, orang boleh isi form kat blog kita untuk amek takaful.

Bengkel blog ni tak boleh conduct ramai-ramai dalam 1 masa. Sebab benda hands on buat sama-sama. Komfem ada yang akan tertinggal kalau ramai-ramai. Abg nak u all yang join dapat buat, bukan nak buat untung dengan cara buat bengkel ni (tak untung mana pun). Hahaha

Next class plan 17 November 2018. Tu pun kena ada cukup minima 5 orang, maksima 15 orang. Kalau tak sampai minima 5 orang, tak lepas nak sewa bilik seminar dengan belanja makan tengah hari abg cik oi. LoL


About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

No comments:

Post a Comment

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D