Saturday, March 5, 2016

Salah faham mengenai tempoh "Cooling Period 120 hari medical card"

Salah faham mengenai tempoh "Cooling Period 120 hari medical card".

Anggapan pemilik medical card terutama bagi mereka yang mendaftar takaful kerana telah ada simptom penyakit atau sedang menyorokkan masalah kesihatan ketika membuat pendaftaran.

"Tunggu medical card habis tempoh cooling period 120 hari, lepas tu boleh pergi rawatan hospital dan takaful cover semua kos dan bil hospital."
Fakta yang sebenarnya mengenai cooling period:


Apa-apa penyakit spesifik (specified illness) yang wujud dalam tempoh 120 hari pertama medical card sedang berkuatkuasa, sama ada pemohon tersebut SEDAR ataupun TIDAK SEDAR akan penyakit tersebut, akan DIKECUALIKAN daripada perlindungan takaful.


Pihak takaful berhak menolak untuk membayar tuntutan perubatan dan menjalankan MEDICAL INVESTIGATION sekiranya terdapat tuntutan yang meragukan dan melibatkan tempoh 'cooling period' medical card.

Benda ni penting.


Sebab ramai yang dah ada penyakit dan sorok penyakit, kemudian tunggu 120 hari, terus pergi hospital. Bila diagnosis, report doktor akan keluar penyakit bawah kategori specified illness.

Takaful akan REJECT claim. Dan waktu tu akan keluar ayat

"Takaful tipu"
"Takaful susah nak claim"
Dan macam-macam lagi ayat negatif.

Jadi, seeloknya, DAFTAR MEDICAL CARD SEMASA SIHAT DAN SEAWAL YANG MUNGKIN.

Pesanan dari abg kacak takaful.
013.404.4072


Incoming search term:
tempoh menunggu medical card, tempoh menunggu kad perubatan, tempoh menunggu kad hospital, waiting period medical card, waiting period kad takaful, tempoh menunggu kad takaful, cooling period medical card, cooling period kad takaful, tempoh menunggu insurans

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

No comments:

Post a Comment

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D