Saturday, September 8, 2018

Takaful Untuk Anak

Pakej Takaful Untuk Bayi
Pakej Takaful Untuk Anak

Abg nak share pada semua Pakej Takaful Untuk Bayi / Anak umur di bawah 6 tahun. Untuk anak umur 6 tahun ke atas, sila contact abg untuk dapatkan pakej takaful sebab benefitnya tak sama untuk bawah 6 tahun @ baby.



Manfaat medical card untuk anak

1. Bil hospital tak payah nak pening kepala. Takaful direct bayar ke hospital.

2. Boleh admitkan anak ke hospital panel yang terdekat dengan rumah. Senang kita mak ayah nak berulang alik ke rumah.

3. Ibu-ibu lebih selesa jaga anak dalam wad single room/double bedded. Lebih mudah jaga aurat pastu waktu melawat sangat fleksibel.



4. Ibu-ibu kena ambil unpaid leave/emergency leave untuk jaga anak kat hospital ? Apa kata kalau takaful bayarkan elaun harian hospital sehari RM 90. 10 hari anak warded dapat Rm 900 dah. Ape adahal dengan unpaid leave, anak lebih utama.

Ha, anak dah ada medical card tak ?
Nak selesa macam no 1 - 4, kena la invest sikit untuk anak.






Pada table kat atas, abg bagi dua (2) pilihan pakej iaitu BASIC dan XTRA. Nak cover lebih lagi ada ja pakej lain, tapi expect caruman yang lebih sedikit ya. Boleh contact abg untuk pakej perlindungan yang lebih tinggi. 

Kat sini abg nak cerita pakej yang Affordable dan Reasonable untuk orang kebanyakan.

Penjelasan Benefit Pakej Takaful di atas;

1. Kematian/Hilang Upaya Keseluruhan
- Sejumlah bayaran atas kematian/hilang upaya keseluruhan yang terjadi pada anak akan dibayar kepada pencarum. Pencarum di sini adalah sama ada ibu atau bapa kepada anak yang dilindungi.


2. Bayaran penyakit kritikal
- Hanya pada pelan Xtra

- Sejumlah bayaran dibayar kepada pencarum jika anak menghidap mana-mana 36 penyakit kritikal.

- Fungsi benefit ini adalah bagi membolehkan ibu/bapa dapat duit cash, ambil cuti jaga anak dengan duit tersebut dan buat rawatan alternatif untuk anak (yang mana rawatan alternatif tidak cover di bawah benefit medical card seperti rawatan Islam, sinseh dan lain-lain).

3. Kad Perubatan Anak (Medical Card)
- Had tahunan RM 100,000. Tiada had seumur hidup

- Kelayakan bilik wad RM 150, jika masuk bilik lebih tinggi, hanya bayar caj perbezaan bilik wad

- Fungsi benefit ini bagi membolehkan anak dapatkan rawatan (inpatient) di hospital panel dan hospital swasta tanpa perlu bayar kos rawatan.

- Anak sekarang banyak terdedah kepada pelbagai jangkitan penyakit, HFMD, Demam Tonsil, Campak dan macam-macam hal lagi.

- Ibu nak jaga anak kat hospital lebih selesa, bilik wad yang selesa, nak pilih hospital yang dekat dengan rumah untuk ulang-alik pun boleh. Malah jika ada doktor pilihan (family doktor) yang bertugas kat hospital panel pun kita boleh request doktor tersebut untuk rawat anak kita




4. Badal Haji/Khairat Kematian
- Hanya pada pelan Xtra

- Sebagai tambahan kepada benefit di Nombor 1 (kematian)

- Sejumlah RM 5,000 akan diperuntukkan untuk buat upah haji (badal haji) sekiranya anak yang dilindungi meninggal dunia

- Sejumlah RM 2,000 akan dibayar kepada pencarum dalam masa 24 jam tuntutan diterima (waktu bekerja) untuk meringkankan kos pengurusan jenazah anak

5. Elaun Harian Hospital
- Amaun berbeza bagi pelan Basic & Xtra

- Bagi anak bawah 4 tahun, bayaran elaun harian hospital adalah sebanyak 50%. 4 tahun dan ke atas 100%.

- Fungsi benefit ini sebagai mengantikan pendapatan pencarum yang terpaksa bercuti untuk jaga anak di wad hospital. Dah anak masuk hospital, tak kan parent tak stay jaga. Masuk wad seminggu, dah parent cuti seminggu jugak jaga anak. 

Dengan adanya elaun harian hospital, anak discaj wad pencarum boleh claim elaun harian hospital. Contoh pelan Xtra, sehari RM 90 x 7 = RM 630 (Untuk anak bawah 4 tahun, dapat 50%-RM315). Siapa nak bagi RM 630 untuk jaga anak seminggu kat hospital kan.

6. Pembayar Meninggal Dunia/Sakit Kritikal
- Hanya untuk pelan Xtra

- Jika pencarum meninggal dunia, ditimpa penyakit kritikal 36 atau hilang upaya keseluruhan, bayaran takaful anak akan dikecualikan (jadi free) sehingga anak mencapai umur 21 tahun

- Fungsi benefit ini bagi membolehkan si anak menikmati perlindungan takaful secara percuma walaupun si pencaruman iaitu sama ada ibu/ayah telah meninggal dunia, sakit kritikal ataupun terlantar hilang upaya

7. Anggaran Tunai Pelaburan Jangka Panjang
- Sijil takaful perlindungan anak ini adalah sijil takaful berkaitan dengan pelaburan. Sebahagian dari jumlah caruman akan diperuntukkan untuk pelaburan

- Jumlah tunai pelaburan ini TIDAK DIJAMIN amaunnya

- Bermaksud ianya boleh jadi lebih dan boleh jadi kurang daripada anggaran kerana tertakluk kepada prestasi pelaburan sebenar

- Duit pelaburan ini boleh dikeluarkan pada kemudian hari dengan syarat pengeluaran minima RM 500 dan baki minima perlu tinggal selepas pengeluaran RM 1,000

- Dalam kes pembatalan perlindungan, 100% baki pelaburan akan dibayar kepada pencarum

- Contoh pelan di atas, lepas 20 tahun mencarum dijangka ada duit pelaburan RM 24,000 (Basic) / RM 28,000 (Xtra), boleh withdraw untuk modal pendidikan anakdeposit kereta anak, deposit beli rumah anak.

- Dalam tempoh 20 tahun nak accumulate duit pelaburan, anak dah dilindungi untuk masuk hospital kerana sakit.

SYARAT UNTUK APPLY PAKEJ NI
- Pakej ni hanya ditawarkan kat website abg dan hanya ditawarkan oleh abg aje. Please jangan mintak atau tanya kat abg nak agent yang duduk kat tempat sekian-sekian dengan pakej yang sama macam ni. Tak janji boleh dapat macam ni 😁

- Pakej ni abg hanya offer untuk signup secara ONLINE sahaja. Borang semua akan dihantar melalui emel/whatsapp. Duduk Sabah Sarawak pun boleh apply, no hal. Abg guide sampai setel

- Anak yang hendak dilindungi mesti bebas dari sebarang rekod penyakit @ kemasukkan ke hospital. Kalau ada rekod penyakit, whatsapp kat abg untuk checking sama ada masih layak atau tidak


MACAM MANA NAK APPLY PAKEJ NI ?

- Okay kalau berminat nak apply atau ada pertanyaan lanjut yang abg tak jelaskan kat sini, boleh klik link di bawah untuk whatsapp abg ye. Nyatakan sekali nama dan tarikh lahir anak ya beserta pakej pilihan Basic atau Xtra.

- Nanti abg bantu signup sampai dapat sijil takaful anak


Wasap abg kat sini
Https://wasap.my/60134044072

Atau klik borang online
KLIK SINI

Atau add contact secara manual:
013-4044072


Contoh Claim Medical Card Takaful Anak


Klien abg baby umur 11 bulan. Kena cirit birit seminggu. Parents bawak pergi hospital, kena warded.

Untuk 3 hari rawatan dalam wad, kena bil RM 4,815



Mujur amek medical card cepat. Semua bil medical card cover dah. 

Kalau nak bayar duit sendiri, mau parents sekali tercirit 😂



Search term: pelan insurans anak, pelan insurans pendidikan, pelan pendidikan, pelan pendidikan anak, takaful pendidikan, insurans pendidikan

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

No comments:

Post a Comment

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D