Monday, January 27, 2020

Medical Card MyAngkasa Emas Medicare

Dekstop compatible

SKIM TAKAFUL MyAngkasa Emas Medicare
Skim Melindungi Penyakit Tanpa Pemeriksaan Individu



BERITA BAIK !

MyAngkasa Emas Medicare menyediakan pelan perlindungan khas buat pelanggan yang sudah mempunyai rekod penyakit.





MyAngkasa menyediakan TIGA (3) Manfaat dalam SATU pelan;

3 in 1 Benefit
1. Manfaat Kad Perubatan
2. Manfaat Perlindungan Hayat & Kemalangan
3. Manfaat Rawatan Klinik GP (General Practioner)



Ciri-ciri Skim Takaful Emas;

1. Boleh disertai oleh semua, kemasukan dari umur 30 hari - 69 tahun  64 tahun*. Perlindungan sehingga umur 80  69 tahun.


* Perubahan pada umur penyertaan dan maksima umur perlindungan bermula 27 April 2020.



2. Tempoh menunggu bagi perlindungan berkuatkuasa (waiting period) skim;

i. Kemalangan - Immediate cover
ii. Penyakit baru - 30 hari
iii. Penyakit spesifik - 4 bulan
iv. Penyakit sedia ada - 6 bulan  12 bulan *

Tempoh menunggu di atas terpakai untuk semua keadaan tuntutan (meninggal/hospital/klinik).

* Perubahan waiting period bermula untuk pemohon baru selepas 6 Julai 2020



3. Skim ini adalah program berkelompok.



4. Skim ini menawarkan caruman berpatutan, secara mode tahunan sahaja. (perlu bayar secara setahun lump sum)


UPDATE @ 07/09/2020




Kelebihan Skim Takaful Emas Ini;


1. Cover penyakit sedia (bagi pemohon berumur 64 tahun & ke bawah sahaja) ada iaitu menerima kemasukan peserta yang telah mempunyai rekod kesihatan. Tidak perlu jalani pemeriksaan kesihatan, hanya perlu declare sepenuhnya rekod kesihatan.

2. Caruman berpatutan. Caruman tahunan RM 1,980 (jika dihitung secara bulanan hanya RM 165) untuk semua umur dan kelas pekerjaan.

3. Ada 3 manfaat dalam 1 pelan. Boleh guna di hospital panel dan klinik panel.

4. Pelan perlindungan perubatan dan hayat dalam 1 pakej.

5. Tiada skim lain di luar yang tawarkan perlindungan terhadap penyakit sedia ada. Walaupun ada amaun deductible (amaun pesakit perlu bayar sendiri), namun ianya sangat berbaloi daripada pesakit kena bayar sendiri 100%.

Ni abg buat contoh ilustrasi deductible.


Sangat berbaloi sertai Skim Takaful Emas. Kerana peserta hanya tanggung 5% caj rawatan, selebihnya ditanggung oleh Skim Takaful Emas. 

Pulak tu mana ada medical card lain yang nak terima kemasukan penyakit sedia ada. 


JOM SERTAI SKIM TAKAFUL EMAS

SEBELUM KUOTA PENUH



JOM DAFTAR SEGERA
Skim ini adalah program berkelompok
Sebelum ini ada kuota untuk pasangan dengan caruman pasangan RM 1,680
Kini kuota pasangan telah dimansuhkan
Jangan bertangguh lagi !


Senarai Panel Hospital Medical Card MyAngkasa Emas Medicare ;


Deductible 5% (pesakit tanggung sendiri) bagi kemasukan hospital swasta untuk rawatan penyakit.


Manakala bagi kejadian kemalangan, 100% bil akan ditanggung tanpa kenaan deductible.

Senarai hospital panel boleh berubah dari semasa ke semasa.




Senarai Panel Klinik Medical Card MyAngkasa Emas Medicare ;

Had tanggungan, RM 25 setiap lawatan (maksima 12 lawatan)
Maksimum RM 500  300 setahun

Jika bil klinik RM 40, pesakit perlu bayar perbezaan RM 15 kepada klinik (RM 40 - RM 25). 

Senarai klinik panel boleh berubah dari semasa ke semasa.














Pengecualian perlindungan Skim Takaful Emas (Perkara yang tak cover)

1. Rawatan dialisis buah pinggang, rawatan radioterapi / kimoterapi kanser.

2. Pembedahan kosmetik, pergigian (kecuali kerana kemalangan).

3. AIDS dan HIV.

4. Penyakit berjangkit yang diisytiharkan kuarantin oleh undang-undang, pencemaran radioaktif, perang atau rusuhan.

5. Peralatan palsu seperti kaki palsu, alat bantu pendengaran.

6. Rawatan atau pembedahan bagi;


- Sebarang Rawatan atau Operasi Pembedahan untuk Kondisi Congenital atau Kecacatan termasuk keadaan keturunan

- Rawatan untuk kecederaan yang dialami semasa melakukan jenayah atau kejahatan atau semasa di bawah pengaruh alcohol narkotik atau bahan mengubah minda atau membunuh diri, cubaan bunuh diri atau kecederaan yang sengaja dilakukan sendiri semasa siuman atau gila
- Rawatan gangguan tidur dan dengkur, rawatan hyperhidrosis, terapi penggantian hormone, terapi sel stem, positron termasuk tetapi tidak terhad kepada perkhidmatan kiropraktik, akupuntur, akutekanan, refleksologi, penetapan tulang, rawatan herbal, urut, terapi oksigen hiperbarik atau aromaterapi atau lain-lain rawatan alternative

- Berkaitan Kehamilan, Kemandulan atau Mati Pucuk. Sebarang komplikasi semasa mengandung atau melahirkan

- Perbelanjaan untuk Perubahan Jantina

7. Kecederaan atau kesakitan disebabkan oleh aktiviti lasak seperti olahraga, aktiviti melibatkan kelajuan, ketinggian serta ketahanan fizikal, pelakon lagak ngeri



8. Kehilangan Upaya Kekal & Menyeluruh

- Jika telah wujud sebelum atau pada tarikh berkuatkuasa

- Disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh kecederaan diri sendiri (kecuali dalam upaya untuk menyelamatkan nyawa manusia) dalam keadaan waras atau tidak waras

- Disebabkan oleh kecederaan akibat terjun payung atau terlibat dalam penerbangan udara selain sebagai anggota kru atau sebagai penumpang yang membayar tambang beroperasi komersial berlesen pada laluan berjadual yang teratur

- Disebabkan oleh Orang yang dilindungi melakukan, cuba atau menimbulkan serangan atau kejahatan atau dari mana-mana pelanggaran undang-undang

- Akibat daripada peperangan, sama ada diisytiharkan atai tidak diisytiharkan

9. Diri sendiri


- Bunuh diri, cubaan bunuh diair atau kecederaan diri sendiri, semasa tidak siuman atau gila



- Kelemahan badan atau gangguan mental atau penyakit atau apa-apa jenis penyakit atau apa-apa jangkitan selain daripada jangkitan yang berlaku serentak dan akibat daripada potongan atau luka yang tidak disengajakan



- Sebarang kemalangan yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, serangan cacing dan tindak balas alergi terhadap gigitan serangga



- Orang yang dilindungi yang melakukan, cuba atau menimbulkan serangan atau kejahatan atau dari mana-mana pelanggaran atau cubaan melanggar undang-undang

- Bersunat

- Pendermaan organ

- Penyakit jiwa, mental dan kemurungan

- Kemasukan Hospital atau Tujuan Penyiasatan

- Jururawat Persendirian, Ubatan Haram, Pensterilan

-----

Program Skim Takaful Emas adalah kerjasama di antara 3 organisasi;


1) Koperasi
- MyAngkasa Holding (Koperasi Kerajaan)
- MyAngkasa Mukmin (Pengurusan Jenazah)
- Perpetual Trustee Berhad (Syarikat Amanah)

2) Underwriters / Penaja Jamin
- Takaful Ikhlas

3) Third Party Administration (TPA)
- Emas Medicare





JOM SERTAI SKIM TAKAFUL EMAS

SEBELUM KUOTA PENUH





About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

2 comments:

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D