Friday, June 22, 2018

Khasiat Daun Pokok Tembaga Suasa

Raya baru ni abg balik kampung kat Melaka, sambil bakar sampah kemas rumah kampung, Pak Lang abg tunjuk pokok ni. Namanya Pokok Tembaga Suasa. Rupanya iras macam pokok pandan tapi daunnya lebih besar dan lebar dari pokok pandan. Pokok ni mudah didapati kat kampung-kampung.
Pak Lang abg bagitau arwah atuk cakap pokok ni ada khasiat dan kegunaannya. Kalau sakit pinggang, sakit urat, sakit badan atau bengkak-bengkak, boleh guna daun tembaga suasa ni untuk merawat.

Caranya mudah je, ambil daun tembaga suasa, sapukan sikit minyak kelapa kat daun dan layur pada api. Lepas layur, ikat/balut pada bahagian tubuh yang sakit.

Kebetulan ayah abg sakit pinggang, duk makan ubat pain killer dari hari raya pertama. Dapat je tau boleh ubat sakit pinggang guna daun ni, ayah abg pun cuba la ubat guna daun ni. Alhamdulillah memang berkesan lagi mujarab. Kurang sakit pinggang dia pada hari pertama guna daun ni, repeat pulak hari kedua.

Kita yang muda-muda ni, reti makan ubat doktor aja. Padahal banyak khazanah Allah untuk ubati badan kita. Allah tak jadikan sesuatu perkara itu dengan sia-sia. Yang tau rahsia alam dan benda-benda gini atuk nenek kita aja. Bila mereka dah takda, rahsia ni banyak dilupakan generasi baru.

Oh, sebelum abg tulis blog pasal khasiat daun ni, rupanya dah ada artikel dikeluarkan oleh blog termasuk Utusan Malaysia pasal khasiat daun pokok tembaga suasa ni.Siapa yang ada sakit-sakit tu, boleh ikhtiar ya. Semoga diberikan kesembuhan.

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus

No comments:

Post a Comment

Tak kan baca je ;)
Ce komen skit nak tengok :D