Monday, March 24, 2014

Cara Cetak Penyata Pelepasan Cukai [Tax Relief] Bagi Pencarum MAA Takaful

UPDATE 2016: Perubahan interface portal MAA Takaful
Klik sini untuk cara pendaftaran MyAccount MAA: [Sini]
Klik sini untuk cara cetak tax relief MAA Takaful: [Sini]


Pencarum MAA Takaful boleh mendapatkan pelepasan cukai setiap tahun bagi caruman takaful yang dibayar oleh pencarum. Untungnya mencarum takaful bila caruman dapat meningkatkan jumlah simpanan saham amanah dan pada masa yang sama amaun caruman yang dibayar layak mendapat pelepasan cukai tahunan.

Untuk makluman tuan/puan/adik/abang/kakak sekalian, had maksima bagi pelepasan cukai bagi tahun pentaksiran 2013 ialah RM 6,000 bagi insurans/takaful hayat dan RM 3,000 bagi insurans/takaful perubatan dan pendidikan.

Post kali ini saya akan bantu anda selaku pencarum MAA Takaful untuk mendapatkan dan mencetak penyata bagi pelepasan cukai caruman takaful tuan/puan.

1. Daftar MyAccount. Log masuk ke sistem akaun pelanggan MAA Takaful atau lebih dikenali dengan MyAccount. Klik di [SINI] untuk ke portal MyAccount.
  

Bagi pendaftaran kali pertama, klik pada First Time User untuk mendaftar. Jika tuan/puan telah mendaftar MyAccount, hanya perlu masukkan nombor kad pengenalan (jangan lupa sertakan dash '-') dan kata laluan.


Untuk pengguna yang telah berdaftar, sila terus ke point nombor 2.


Pengguna pertama kali mendaftar, anda perlu lengkapkan maklumat sijil takaful seperti screenshot di bawah.Selesai isi maklumat sijil, anda akan terima pesanan sms di telefon anda untuk temporary password.

Teruskan login ke akaun anda menggunakan temporary password tersebut. Kemudian setelah berjaya log masuk, anda akan diminta untuk menukar password seperti di bawah.


Selesai daftar. Teruskan di point seterusnya.

2. Cetak penyata pelepasan cukai pendapatan.


Di portal MyAccount anda, klik pada Customer Service dan pilih Print Income Tax Statement.Pilihan tahun penyata yang dikehendaki, Tick pada Print Statement dan anda sekarang boleh cetak penyata anda.


Pastikan anda membenarkan Pop Up Blocker untuk portal MyAccount MAA Takaful.


3. Cetak. Inilah contoh penyata pelepasan cukai pendapatan yang anda akan dapat secara atas talian. Jangan lepaskan peluang untuk 'tax relief' ini ya.


BAUCAR KFC PERCUMA UNTUK PENDAFTARAN BARU MYACOUNT MAA TAKAFUL

Daftar MyAccount MAA Takaful sebelum 13 Mei 2014 dapat percuma baucar KFC bernilai RM 10.00
 

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus