Tuesday, April 1, 2014

Pocong Di Tengah Jambatan Kedua P.Pinang ?

Bayan Lepas

Segelintir penduduk di sini gempar apabila tersebarnya dua keping gambar mengenai kejadian penemuan pocong di tengah-tengah Jambatan kedua Pulau Pinang, Jambatan Sultan Abdul Halim Shah.

Pengguna laman sosial, Rahimi Ishak berkata, gambar berkenaan tersebar sejak beberapa hari lalu dan menjadi buah mulut penduduk setempat.

Menurutnya, melalui gambar berkenaan dengan jelas menampakkan seolah-olah terdapat imej yang berbungkus putih dan terbang tinggi.

“Kemudian ia berada di atas jambatan pada gambar kedua, kejadian dikatakan berlaku di tengah-tengah jambatan pada waktu malam.

“Saya sendiri yang mendapat gambar berkenaan memang terkejut,” katanya kepada Sinar Harian.

Bagi pengguna jambatan, Mohd Ali Mohd Noor berkata, dia pada mulanya terkejut melihat gambar berkenaan dan cuba bertanya kepada rakannya yang juga kerap menggunakan jambatan.

“Mereka kata ini perkara biasa, kalau dia nak muncul kita mana boleh halang, yang penting kita kena buat biasa saja.

“Lagipun ini bukan pertama kali berlaku cerita jumpa macam-macam makhluk halus atas jambatan, ia adalah biasa,” katanya.

Sementara itu bagi Zulkifli Zainal berkata, pengalamannya diganggu pada waktu malam ketika menunggang motosikal di atas jambatan pertama Pulau Pinang membuatkannya berwaspada.

“Bukan apa, kadang-kadang ada yang terlalu terkejut sehingga boleh sebabkan kemalangan, kalau yang tak kuat semangat, lebih baik elakkan.

“Saya pernah tunggang motosikal pada tengah malam di atas jambatan, setibanya di tengah-tengah, motor saya berat dan saya terpaksa menunggang lebih kuat dan laju, tetapi tiba-tiba ia menjadi ringan dan saya seolah-olah dalam keadaan tercampak ke depan, nasib baik saya boleh kawal motor.

“Kalau saya silap, bimbang kemalangan saja, apa pun kita kena tawakal kepada ALLAH SWT,” katanya.

Bagi pengamal perubatan Islam, Izzwandy Mamat, kejadian penemuan pocong di tengah jambatan adalah perkara biasa.

“Laut memang tempat tinggalnya dan mereka akan buat pelbagai rupa di kawasan mereka tinggal.

“Tidak dinafikan laut juga menjadi tempat kepada tukang perubatan membuang benda yang tidak baik, jadi ia bukan mustahil,” katanya kepada Sinar Harian.

Sama seperti manusia, makhluk halus berkenaan juga memenuhi setiap pelosok tempat.

“Malah jin boleh menyerupai pelbagai bentuk tidak kiralah pocong, atau hantu raya ataupun toyol,” katanya.

Beliau menegaskan, bagaimanapun rupa bentuknya, perkara tersebut hanya berlaku dengan izin ALLAH SWT.

“ALLAH mahu menguji sejauh mana keimanan kita, sama ada takut pada makhluk atau pada-NYA.

“Ia juga sebagai tanda supaya kejadian sebegini akan mendekatkan kita lebih kepada ALLAH,” katanya.

Laporan Sinar Harian [link]


Kelibat atau penampakan pocong adalah gangguan dari jin dan syaitan. Jin dan syaitan boleh menyerupai apa jua bentuk kerana mereka ingin menakutkan manusia seperti janji mereka dahulu untuk menyesatkan umat manusia.

Di Malaysia, jin menyerupai pocong, pontianak dan benda-benda yang kita tengok boleh jadi takut. 

Tetapi di tempat lain, jin menyerupai benda lain yang ditakuti oleh penduduk di tempat itu. Contohnya di Korea takda pocong, yang ada Ju On, pontianak, drakula dan sebagainya. Seperti juga di negara China, hantu melompat² bertangkal macam dalam movie hanya ada kat sana, takda kat Malaysia.

Oleh tu, bila kita ternampak benda-benda macam ni, kita kenalah baca apa-apa ayat Quran untuk jauhkan gangguan jin dan syaitan, terutama sekali ayatul Qursi.


Nampak 'hantu' boleh dikatakan 'rezeki'. Sebab bukan semua orang boleh nampak hantu jin dan syaitan ni. Dan dalam hidup seseorang, mungkin ada yang tak berpeluang langsung untuk nampak hantu.

Apa pun, kita tak layak untuk takut kepada jelmaan jin dan syaitan kerana taraf kita sebagai manusia lebih tinggi daripada mereka dan kita adalah manusia, sebaik-baiknya makhluk ciptaan Allah.

Jangan panik kalau nampak 'hantu' gangguan jin dan syaitan. Ingat dan yakinlah, bahawa di kiri dan kanan kita sentiasa ada malaikat yang mengikuti kita setiap hari iaitu malaikat Raqib dan Atid.


Bila buat jahat tak takut
Bila nampak hantu bukan main lagi takut

About Author:

Konsultan MAA Takaful. Nak sembang takaful boleh whatsapp bila-bila 013-404 4072


Let's Get Connected: Twitter | Facebook | Google Plus